Oktatott szakmák

A 8. osztály elvégzése utáni 3 éves szakképzések

33 5262 01 asztalos

Az asztalos fő feladatköre a faipari termékek készítése, szerelése, karbantartása, javítása és felújítása. Különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, nyílászárók és belsőépítészeti munkák elkészítését végzi. Tevékenységi köre a termék előállításához szükséges eszközök és anyagok beszerzésén át a gyártási műveletek, kapcsolódó adminisztrációk, valamint a befejező feladatok elvégzéséig terjed.

34 811 01cukrász

A cukrász feladatköre recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok előkészítése és kimérése, a felhasználandó anyagok tisztítása, darálása, őrlése, mérése, keverése és ízesítése. A keverés és ízesítés után keletkező massza formálása, sütése, főzése, gőzölése, hűtése és fagyasztása. A kész- vagy félkész termékek hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon való tárolása vagy tartósítása. Alapvető raktár kezelési ismeretek.

34 811 04 Szakács

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

34 523 02 Számítógép- szerelő, karbantartó

A számítógép szerelő, karbantartó szakember legfontosabb feladata a számítógép hardverének, perifériáinak és adatátviteli hálózat eszközeinek telepítése, karbantartás, tesztelése, hibák elhárítása, javítása, számítógépes hadver-egységek összeszerelése és beállítása, számítógépes kábelek szerelése és javítása, az otthoni- és kisvállalalati hálózatok telepítése, tesztelése, azok hibáinak elhárítása.

Rész-szakképesítések

SNI tanulásban akadályozott tanulók számára

1+ 2 éves képzés

21 543 02 Faipari gépkezelő

A faipar asztalos szakágaiban előforduló forgácsoló gépeket biztonságosan és szakszerűen kezeli, a szerszámcserét és a gépbeállítást elvégzi. Az egyedi és sorozatgyártásban előállított termékek alkatrészeit műszaki rajz vagy egyéb utasítás alapján elkészíti. Az alkatrészek méretét és minőségét ellenőrzi.

31 811 02 Gyorséttermi ételeladó

A gyorséttermi ételeladó alapvető feladata az ételbárok, gyors-étkezőhelyek, büfék, falatozók vendégeinek ellátása étellel, itallal. Szakszerű értékesítő munkát végez pulton keresztüli kiszolgálással, és ha szükséges felszolgálással. Munkaterülete a termelő és értékesítőhely, ahol helyben fogyasztásra és elvitelre készíti és értékesíti a termékeket.

21 622 01 Kerti munkás

Olyan szakképesítéssel rendelkező kerti munkások képzése, akik vállalkozhatnak a legfontosabb kerti haszonnövények – gyümölcs, szőlő, zöldségfélék – szaporítására, telepítésére, felnevelésük alapvető munkáinak végzésére. A kerti haszonnövények szakszerű szüretelési, árukikészítési, tárolási munkáinak ellátására. Díszkertekben a díszfák, díszcserjék gondozására, a gyep– és virágfelület, valamint a belső utak karbantartására.

31 811 04 Vendéglátó eladó

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli uzsonnaételeket, gyors ételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre. Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

számítógépes adatrögzítő, irodai asszisztens (rész szakképesítés)

Adminisztratív és dokumentációs feladatokat lát el, számítógépes adatrögzítést végez, iratokat és dokumentumokat kezel, ügyvitel-technikai, irodai kommunikációs eszközöket használ, adatokat, információkat kér, gyűjt, továbbít hagyományos és elektronikus úton, közreműködik a szervezet által használt adatok, információk rendszerszerű nyilvántartásában, feldolgozásában, kimutatásokat, táblázatokat készít táblázatkezelő programmal

konyhai kisegítő (rész szakképesítés)

Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és félkész anyagokat. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.

kerékpárszerelő (rész szakképesítés)

A javítási folyamat egészében önállóan, illetve a munkatársaival közösen összetett feladatokat lát el. A kerékpárokkal kapcsolatos, szerelési, javítási, beállítási, diagnosztikai feladatokat magas szinten végzi. A hibák kihatásait felismeri, elemzi. A munkatevékenysége során együttműködik a javítás egyéb területein dolgozó munkatársaival, így biztosítja a komplex javítási tevékenység összehangolt működését, melynek révén hozzájárul a szervezet teljesítményének folyamatos növeléséhez, a szervezet céljainak eléréséhez.